Villa Stardust
MVRDV heeft Villa Stardust opgeleverd, een voormalig bedrijfspand getransformeerd tot een privéwoning. Geïnspireerd door een Marokkaanse riad, zijn de woonruimtes van de villa georiënteerd rond een centrale patio, die fungeert als een extra buitenkamer. De gebruikte materialen en het kleurenpalet geven de woning een mediterrane uitstraling. Als een retrofit gebouw is Villa Stardust een zeer duurzaam project, ontworpen volgens de principes van de circulaire economie.
Als voormalig bedrijfspand met een beperkte privacy vanwege naburige structuren, is de belangrijkste strategie bij deze transformatie het inbrengen van een levendige centrale tuin en patio. Deze is geïnspireerd op de Marokkaanse riad - een traditionele woning vorm georiënteerd rond een centrale binnenplaats. De centrale tuin Villa Stardust is een openlucht woonkamer open naar de sterren, maar geheel omsloten door het gebouw op de vier perimeter gezichten.
Door de diepe footprint van het gebouw, typisch voor commerciële constructies, te perforeren, laat de tuin van 230 m2 het gebouw ademen, waardoor alle woonruimtes binnen worden overspoeld met natuurlijk licht en ventilatie. Er blijft voldoende van het 1000 m2 vloeroppervlak over om niet alleen een gezin van vijf te huisvesten, een duidelijke verbinding tussen binnen en buiten te bieden maar ook om de kleine medische praktijk van de opdrachtgever te realiseren - en dat allemaal op één niveau.
Alle woonruimtes binnen zijn georiënteerd rond de tuin, wat een sterke visuele verbinding tussen verschillende ruimtes mogelijk maakt, en een ‘chill-out’ ruimte voor de tieners van de opdrachtgever. Zo is de tuin het meest kleurrijke deel van de villa. Met zijn Oregon Pine ramen, terracotta tegels en blauw geglazuurde stenen voor de vijverpartij van de patio, trekt het niet alleen natuurlijk licht naar binnen, maar dient het ook als een visuele attractie. Als retrofit gebouw is de villa een zeer duurzaam project volgens de principes van de circulaire economie, en bevat het ook extra gerecyclede materialen in de grondbedekking van de patio, zoals hergebruikte terracotta tegels.
“De bewoners vroegen ons om de villa te ontwerpen nadat ze het pand al hadden gekocht; Ik vind het heel slim dat ze, als niet-architecten, het potentieel ervan begrepen", zegt Nathalie de Vries, medeoprichter van MVRDV. MVRDV-partner Fokke Moerel, wiens team de renovatie leidde, voegt eraan toe: "We lieten de gevels intact om privacy te kunnen garanderen en vervolgens het aantal vierkante meters aanzienlijk te verkleinen om de leefbaarheid te verbeteren. Met 770m2 is de villa nog steeds erg ruim maar door gebruik te maken van symmetrie en een rustig kleurenpalet, met een paar mediterrane accenten, creëerden we een zonnige sfeer.”
Net zoals de kleurrijke schittering van de patio functioneert als een visueel brandpunt in een regelmatige, orthogonale plattegrond, worden kleur en Marokkaanse versieringen brandpunten binnen het verder rustige palet van het interieur. De inrichting omvat bijvoorbeeld een keuken met een poedercoating rvs blok, evenals een tribune structuur in de leefruimte die tegelijkertijd een mediaruimte en opslag omvat. Bovendien bekleden Marokkaanse tegels de badkamer vloeren, waardoor het rustige interieur van de villa een rijke visuele textuur krijgt. Deze hiërarchie zorgt voor een consistent ritme dat een consistente harmonie creëert, zowel in huis als tussen huis en de natuurlijke omgeving.
Oplevering | 2020 |
Projectteam | Nathalie de Vries, Fokke Moerel, Roy Sieljes, Elien Deceuninck, Daniella Persson, Natalia Lipczuk |
Bouwkunding aannemer | AvT interieur en bouw, Adriaan van Trigt |
Fotograaf | Daria Scagliola |